Czy gosposi należy się minimalna stawka?

Pytanie: „ Pracuję w pewnym domu na Florydzie, gdzie również mieszkam. Opiekuję siętrojką dzieci gotując i sprzątając. W zasadzie jestem od wszystkiego. Zaczynam dzień pracy o 6 rano i kończę o 9, czasami o 10 wieczorem. Pracuje również w soboty, a gdy pracodawcy mnie potrzebują, to nawet w niedziele. Jeżeli policzyć, to zarabiam około 2 dolarów na godzinę. Czy gosposiom nie należy się minimalna stawka za pracę?

Cleaning lady 1Odpowiedź dla pracownika: Ma pani rację. Federal Labor Standards Act dyktuje, ze pracownikom domowym należy się stawka minimalna, nawet jeżeli zamieszkują w domu pracodawcy. Paragraf 29 USC 206(f) mówi, że pracownik domowy jest objęty FLSA, jeżeli pracuje u pracodawcy do najmniej 8 godzin w tygodniu u jednego lub więcej pracodawców i zarabia co najmniej $1,400 rocznie u jednego lub więcej pracodawców. Można to przeczytać w:

  1. http://www.dol.gov/asp/programs/guide/minwage.htm.
  2. http://www.dol.gov/dol/allcfr/Title_29/Part_552/29CFR552.102.htm
  3. W witrynie Cornell University można zapoznać się z brzemieniem ustawy FLSA:http://www4.law.cornell.edu/uscode/html/uscode29/usc_sec_29_00000206—-000-.html.

Pracodawcy powinni płacić Pani więcej albo zredukować godziny pracy. Minimalna stawka na Florydzie wynosi $6.15. Minimalne stawki we wszystkich stanach USA podane są w witrynie U.S. Department of Labor, http://www.dol.gov/esa/minwage/america.htm.

Z dalszymi pytaniami może się Pani zwrócić do stanowego Labor Departament. Jest to: Agency for Workforce Innovation, Caldwell Bldg., Suite 100, 107 East Madison St., Tallahassee, FL 32399-4120, tel.: 850-245-7105, fax: 850-921-3223, Internet:http://www.floridajobs.org/ albo http://www.MyFlorida.com

W innym stanie: Adres i numer telefonu Departamentu Pracy w swoim stanie można znaleźć w przeszukiwarce (np. www.google.com) albo w witryniehttp://www.dol.gov/esa/contacts/state_of.htm.

Odpowiedź na pracodawcy: Your housekeeper, as a full time domestic worker, is eligible to earn minimal wage. The Fair Labor Standards Act 29 USC 206(f) specifies that domestic service workers such as day workers, housekeepers, chauffeurs, cooks, or full -time babysitters, must earn at least minimum wage (currently $6.15 in the state of Florida), if they receive at least $1,400 (2005) in cash wages from one employer in a calendar year, or if they work a total of more than eight hours a week for one or more employers.

Specifically, the code states that minimal wage shall be paid to “any employee—

(1) who in any workweek is employed in domestic service in a household shall be paid wages at a rate not less than the wage rate in effect under subsection (b) of this section unless such employee’s compensation for such service would not because of section 209(a)(6) of the Social Security Act [42 U.S.C. 409 (a)(6)] constitute wages for the purposes of title II of such Act [42 U.S.C. 401 et seq.], or

(2) who in any workweek—

(A) is employed in domestic service in one or more households, and

(B) is so employed for more than 8 hours in the aggregate.”

See:

http://www4.law.cornell.edu/uscode/html/uscode29/usc_sec_29_00000206—-000-.html